maanantai 26. heinäkuuta 2010

Tollot treenaa

Viime torstaina ehdittiin viiden tollerin ja yhden kultaisen kokoonpanolla treenaamaan noutoja Luukin suunnalle. Treenit olivat tosi hyvät ja monipuoliset. Ensin koeteltiin damimalttia. Koira jätettiin paikalle ja käytiin itse viemässä dami eteen. Sitten haettiin koira ja mentiin yhdessä hakemaan dami, lopuksi vielä ojennettiin se jonossa seuraavalle. Koira ei saanut koskea damiin. Tein harjoituksen ilman hihnaa ja se onnistui todella hyvin siinä mielessä, että Haiku ei karannut damille. Meillä ei ole varsinaista nomeseuraamiskäskyä olemassa, mutten halua tokon seuraa- käskyä sotkea tähän lajiin. Tällä kertaa Haiku pysyi "nätisti"- ja "odota"- käskyillä nätisti mukana.

Seuraavaksi tehtiin markkeerauksia. Alunperin oli tarkoitus tehdä Haikulle vähän pidempää matkaa, mutta noutovälineenä käytetty siipidami (= dami, johon on kiinnitetty linnunsiipi) osoittautui haasteeksi. Ei olla juuri koskaan treenattu siipidameilla, vain dameilla ja kokonaisilla linnuilla. Haikua tämä omituinen kapine kiinnosti ihan liikaa, ja se jäi nyppimään ja omimaan siipeä. Tein pari pitoharjoitusta ja palautusta lyhyeltä matkalta, jotta tyttö tajusi saavansa palkkaa tämän ihanuuden palauttamisesta. Jenni P. ehdotti, että kokeillaan markkeerausta niin, että Haikun yhä omiessa hän kieltää koiraa, enkä minä. Tämä osoittautui todella hyväksi ideaksi! Heitto, Haiku markkeerasi hyvin, ja siipidamilla taas pientä nyppimistä- Jenni P. karjaisi, Haiku lopetti nyppimisen ja palautti suoraan minulle. Jenni P:n mukaan Haikun ilme oli näkemisen arvoinen :D Saatiin siis yllätettyä Haiku täydellisesti ja kun pasmat menivät riittävän sekaisin alkoi mammalle palauttaminen kiinnostaa. Viimeinen markkeeraus meni loistavasti, vaikka Haiku vähän aikaa mallailikin damia suuhunsa.

Tajusin tuon harjoituksen myötä taas, ettei Haikullekaan voi uusia asioita ottaa noin äkkiarvaamatta ja olettaa sen toimivan. Vaikka se on aikuinen koira, pitäisi aina muistaa uuden asian kanssa helpottaa harjoitusta alkuun- kun on uusi noutoesine, pitää itse harjoituksen olla helppo.

Koirat pääsivät "välitunnille" uimaan ja riehumaan mutaiseen lampeen. Lopuksi näytin Haikulle vähän vaakkua, jota kantoi palkan saadessaan siivestä. Olisin saanut varmaan reippaamman otteen riehuttamalla, mutten uskaltanut, kun oli aiemmin nyppinyt siipeä.

Haikun noutokapulan noutoa olen treenannut sisällä. Olen lisännyt perusnoutoon istumisen eteen ja pidennetään pikku hiljaa kapulan pitoaikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti